Alustame oma patrulli Annelinnast “promenaadilt”, mis on tähtis kergliikluse tuiksoon Annelinnas. 2+2 reeglitest hoitakse ilusti kinni ja probleeme ei esine.

Tartu linn on piiranud erinevad vabaaja veetmise kohad linnas lintidega, et takistada viiruse levikut. Siin samas lähedal on alkoholipood, kust ostetud alkoholiga liigutakse tihti just selle varjualuse juurde “jalga puhkama”. See kord on plats puhas, kuid politseil on mõte, et peaks ehk siia kaamerad panema, et vajadusel oleks koheselt pilt silme ees. See vähendaks pistelisi kontrolle ja teeks töö efektiivsemaks.
Tagasi liikudes on näha 2+2 reeglist kinni pidavaid inimesi. Noomida sai vaid kepikõndi tegev vanem naisterahvas - mõned minutid enne pildi tegemist ületas naisterahvas meie ees punase tulega teed.
Kriisiaja politseipatrull Tartus

Suundume edasi drooniga patrullima, et läbida suuremaid alasid kiiremini. Selleks on meile appi tulnud Keskkonnaamet, kellel on olemas kõlariga droon. Eesmärgiks on leida reegleid eiravaid gruppe ja neid teavitada kõlarist politsei poolt salvestatud heliklippidega.

Hoolimata tuulisest ilmast, suutis DJI Mavic 2 Enterprise droon oma tööd hästi teha. Lennuraadius oli tal umbes 1km – nii saab katta üsna suure ala väga kiiresti.
Patrulli saab ka mugavalt autoistmelt teha, kuid mingi hetk hakkab autokere levi vähendama ning parema ühenduse saavutamiseks suunama puldi siiski drooni suunas.
Siim Linnard jälgib hoolega pilti, et tuvastada droonikaamerast rikkujaid.
Lendame üle linna mitmes kohas, kus on tõenäosus leida suuremaid gruppe.
Tasku keskuse juures Emajõe kaldal oli märgata mitmeid kalureid ja niisama jalga puhkajaid, keda droonist kõlanud teade ei liigutanud. Eirates kuuldut, liikusid patrullid isikute juurde ja proovisid veel selgitada eriolukorrast tulenevaid liikumispiiranguid. Politsei sõnul on aina rohkem leidnud liiklejad omale kauakadunud sugulasi, kellega nagu võiks lähemal kui kaks meetrit olla.
Probleemiks on noortekambad, kelle jaoks on väga raske üksteisest eemal olla ja nad otsivad erinevaid kohti, kus näiteks koos rulade ja tõukeratastega sõita. See punt Ihastes läks pärast teate kuulmist ruttu laiali – kuid kui kauaks.
Kriisiaja politseipatrull Tartus

Lisaks patrullimisele tänavatel, et avastada korrarikkumisi, peavad politseinikud kriisiajal ka külastama kodusid, et kontrollida, kas inimesed peavad kinni kohustuslikust karantiinist. Karantiini kohustus on inimestel, kes on saabunud näiteks välismaalt ja ilmselgelt neil, kes on põevad COVID-19.

Käisime kontrollimas isikuid, kellega poldud ühendust telefonitsi saadud. Meid lastakse sisse ja saame minna üles, et selgitada põhjuse, miks ei ole olnud inimesega kontakti võimalik saada.
Saanud kätte karantiinis olnud meesterahva, saame ta õige telefoni numbri – kuna tal oli kaks mobiilinumbrit, siis ankeeti läks kogemata see, mida ta aktiivselt ei kasuta.
Teine kontakt elab 9-kordses kortermajas, lifti kasutamine ei tule hetke olukorras kõne alla. Loomulikult ei ela otsitav inimene all korrustel, vaid peab ettevõtma pikema retke.
Ka siin saab õige kontakttelefon kirja ning kõik laabub ilusti – taaskord oli kirja saanud vähem kasutatav mobiilinumber.
Kriisiaja politseipatrull Tartus
Suundume veel viimasele droonitiirule Raekoja taha Pirogovi parki, kus droonisilm avastas rulatajad, kes drooni juhiste peale esiteks haarasid telefoni, et treida valmis järjekordne Snapchati pilt või TikToki video, mida oma eakaaslastele jagada.
Pakime drooni kokku ning jätan korravalvurid oma tööd edasi tegema. Päev jätkub neljaratta ning kondimootoriga.