Ukraina teatel sai raketirünnakus surma 30 ja vigastada ligi sada inimest. Tule alla jäid nii lasteaiad ja koolid kui ka kauplused ja elumajad. Hukkunute seas oli 17 naist, 12 meest ja üks nooruk. Viga said 49 naist, 37 meest ja üheksa last. Mitmete vigasaanute seisund on meedia teatel endiselt väga kriitiline.


Laupäev, 24.01

Rünnak toimus laupäeva hommikul kell 9.15 hommikul ja tuli kirde poolt, kestes linnas viibinud OSCE vaatleja hinnangul 35 sekundit. Raketitabamuse sai Olimpiska tänav, mis asub 8,5 kilomeetri kaugusel Mariupoli kesklinnast ja 400 meetri kaugusel valitsusvägede kontrollpunktist.

Plahvatustest tekkinud kraatrite põhjal tehti kindlaks, et rünnakutes kasutati Gradi rakette, mis tulistati kirdest, 19 kilomeetri kauguselt, Oktjabri piirkonnast, ja Uragani rakette, mis tulistati idast, 15 kilomeetri kauguselt, Zaitšenkost. Mõlemad piirkonnad on OSCE teateil terrorit külvava nn Donetski rahvavabariigi kontrolli all.















Pühapäev, 25.01

Pühapäeval oli Ukrainas leinapäev. Maidanil süüdati mälestuseks küünlad. Mariupolis tegeleti kahjustuste likvideerimisega. Ukraina president Petro Porošenko nimetas raketirünnakut inimsusevastaseks kuriteoks. "Oleme rahu poolt, aga võtame ka vastu vaenlase väljakutse ning kaitseme oma isamaad kuni täieliku võiduni. Kutsume rahvusvahelist üldsust separatistide kuritegu hukka mõistma. Vajame rahvusvaheliselt üldsuselt praegu otsustavaid käike terroristide ning neid toetava Putini Venemaa vastu."

Ühendriikide president Barack Obama ütles täna, et laupäeval Mariupolis aset leidnud raketirünnaku eest kannavad vastutust separatistid ja Venemaa väed. USA välisminister John Kerry kutsus laupäeval Venemaad aga viivitamatult lõpetama separatistide toetamist, sulgema rahvusvahelise piiri Ukrainaga ja tõmbama välja kogu relvastuse ja kõik oma võitlejad.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles, et lahingud Ukraina vägede ning Venemaalt pärit ja toetatud separatistlike vägede vahel on eskaleerunud, hoiatades Ukrainat viimaste pealetungi eest mööda kogu rindejoont, sealhulgas Mariupolis.

"Me näeme juba mitmendat kuud Vene vägede kohalolekut Ida-Ukrainas," ütles peasekretär. "Samuti on Kreml oluliselt suurendanud rasketehnika nagu tankide, suurtükivägede ja õhutõrjesüsteemide hulka Ida-Ukrainas. Vene väed toetavad neid rünnakuid päringu-, juhtimis-, õhutõrje-, mehitamata õhusüsteemide, mitmelasulise raketiheitjate ning elektroonilise sõjapidamise süsteemidega," märkis Stoltenberg.

Nii Inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch kui ka Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon avaldasid laupäeval raportid, kus kinnitasid, et raketid tulid aladelt, mis on nn Donetski rahvavabariigi kontrolli all. "Raketid tulid idast, kuhu jääb sõja eesliin," seisis inimõigusorganisatsiooni raportis.

Donetski oblastis asuvas Mariupoli sadamalinnas elab 500 000 inimest.