Neid on järel kaks. Kaitseväe ohvitser ja Eestit olümpiamängudel esindanud sportlane. Kell on kaks öösel. Kallab paduvihma. Neil on veel minna kümme kilomeetrit, et jõuda lõppu, kus nad saavad seljast visata 25-kilose seljakoti. 13 päeva kestnud tööintervjuu ehk valik saab kohe läbi. Alguses oli neid palju. Ülejäänud ei pidanud vastu. Nad saadeti koju. Need, kes pidid minema meditsiinilistel põhjustel, saavad tagasi tulla. Ülejäänud ei saa enam kunagi tagasi tulla. Kaks allesjäänut on kandidaadid, kes soovivad alustada teenistust Kaitseväe erioperatsioonide väejuhatuse alluvusse kuuluvas erioperatsioonide grupis.

Valik on kahe nädala pikkune tööintervjuu, kus kandidaat viiakse mugavustsoonist nii kaugele, et ebamugavus, valu ja kannatus on nende uus mugavus. Instruktorid tahavad näha kandidaatide vaimset tugevust, mida saab kontrollida, kui inimene on füüsiliselt kurnatud. Valiku lõpus selgub, kes saab võimaluse alustada teenistust eriüksuslasena. Seekordne valik toimus 1-13 augustini.

Kandidaatidelt korjati ära isiklikud asjad sh telefon, gps-iga käekell jne. Üleüldine teadmatus on üks aspekte, millega kandidaat peab rinda pistma.
Osalejatele väljastati sarnane varustus. Lubatud oli kasutada näiteks oma saapaid ja sokke. Isikliku mugavusvarustuse, näiteks veekottide ja toiduvalmistamise vahendite, kasutamine oli keelatud. Kõikidel kandidaatidel olid sarnased tingimused.
Ülesandeks oli lugeda numbreid. Kui keegi järjekorra segi ajas, siis võlgnesid nad instruktorile vastava hulga kätekõverdusi. Oli olemas võimalus pääseda ühegi kätekõverduseta.
Kandidaatide füüsiline ettevalmistus oli erinev. Selle põhjal kedagi koju ei saadetud. Praktika on näidanud, et füüsiliselt nõrgemad loobuvad ise.
Paus kiirrännakul. Sellel kandidaadil on raske. Kilomeeter hiljem jätab ta teekonna pooleli.
Õhutemperatuur on pluss 29 kraadi. Saapajäljed sulavad asfaldisse.
Selleks korraks kõik. Sõdur kukkus teist korda kokku. Tema jaoks on valik lõppenud. Ta saab tagasi tulla.
Kes katkestasid, tagastasid oma varustuse, said soovi korral ennast välja puhata ja algas kodutee.

Valikut võib võrrelda kaardimänguga. Instruktorid segavad kaardid ja jagavad need kandidaatidele. Igaüks saab endale peotäie trumpe. Kandidaat peab välja mõtlema, mis mängu mängitakse ja õigel hetkel oma trumbid lauale lööma.

Kõik instruktorid on valiku läbinud. Nad teavad täpselt, mida kandidaadid tunnevad ja kui raske neil on. Nad ei käi kandidaatidele õlale patsutamas ega neid ergutamas. See ei ole nende töö. Kandidaadi iga liigutus fikseeritakse, iga tegu ja sõna jäetakse meelde ning lõpus antakse hinnang, kui hea see kandidaat tegelikult on. Välja ei viska nad kedagi. Kes ei sobi, läheb ise. Välja arvatakse ainult meditsiinilisel põhjusel.

Lahendada tuli kirjalikke teste ja loogikaülesandeid. Olgu selleks sudoku või midagi muud. Fotol arvutab kandidaat õpikute hulka koolitüdruku seljakotis.
Roomamine seotud käte ja jalgadega, taustaks instruktorite „motiveerimine”. Vaimselt üks raskemaid katsumusi, kuid keegi ei loobunud.
Roomamise käigus veega kastmise suutsid mõned kandidaadid enda kasuks pöörata ja said juua.

Üks võtmesõna katsete ajal on teadmatus. Kandidaadile öeldakse kellaaeg ja vajalik varustus ning see ongi kõik. Kas ees ootab 20-kilomeetrine rännak, jooks või kirjalike ülesannete lahendamine – seda nad ei tea.

Raske hetk. Kandidaadid on valiku tegevustest eraldatud ja ees terendab kojusõit. Antud juhul pidi üks kandidaat meditsiinilistel põhjustel katkestama. Kaks lubati tagasi.
Iga päevaga kasvasid koormused ja distantsid. Kandidaatidel on seljas 25 kg kott. Rännaku pikkust nad ei tea, aga nad arvavad, et neil on kiire.
Valiku neljandal päeval suudavad osalejad rõõmu tunda väikestest asjadest.
Sõduri keeles on tegemist “siiliga”, mis teeb kõndimise väga ebamugavaks ja valulikuks.
Enamus ülesandeid sooritati väga raskel maastikul. Soodes ja tihedas metsas liikumine nõudis väga palju meeskonnatööd.

Valiku iga detail on põhjalikult läbi mõeldud. Olgu selleks tuntud lastelaulu kuulamine või õppetund sõlmede sidumisest. Kui mitte kohe, siis mõne päeva pärast on kandidaadil vaja lahendada ülesanne, kus laulusõnu või sõlmesidumise oskust vaja on.

Instruktorid ütlesid kohe alguses, et Valik ei ole see koht kus kandidaatidele midagi õpetatakse. Tegelikkuses õpivad nad valiku jooksul väga palju. Nad saavad teada enda kohta midagi, mida nad ennem ei teadnud, õpivad meeskonnatööd ja ülimalt kurnatud olekus oma pead kasutama jne. Nad õpivad, et kõigepealt tuleb ära lahendada kõige olulisem probleem, seejärel järgmine. Kui olukord muutub, võib uus probleem kõige olulisemaks muutuda - nad õpivad paindlikkust. Üks kandidaat, kes pidi valiku meditsiinilsel põhjusel 10 päeval katkestama, käis instrutoreid eraldi tänamas just selle eest, mis ta valiku jooksul enda kohta tead sai. Sellel hetkel kui ta sai teada, et tema jaoks on katsed lõppenud, tulid tal pisarad silma. Aga kui ta oli oma olukorda analüüsinud ja reaalsusega leppinud, paistis tema pilgust pettumuse kõrval ka uhkust.

Kui unustad maha oma relva, täienes varustus oda näol.
Puhkepaus. Meeskonnaharjutuse juures ei tohtinud kokku pakitud kummipaat maad puutuda.
„Paadiralli”. Kummipaadiga vette, veest välja ja kiiresti tuli paat etteantud rada mööda finišisse viia. Kõik toimus intsruktorite järelvalve all.
Kahjuks kukub alati keegi välja vigastuse tõttu. Antud kandidaadil on tõsised probleemid hüppeliigesega. Ta proovis jätkata, kuid kahjuks oli sunnitud katkestama.
“Paadiralli” drilli toimumise kestvust kandidaadid ei teadnud. Nad teadsid ainult kontrollaega, millest nad kiiremad pidid olema. Kandidaate on järel neli.

On olemas kõvad mehed ja siis on olemas kõvad mehed. Teiste kandidaatide lugupidamise ja instruktorite positiivse hinnangu teenib ära see, kellel on eelkõige süda õiges kohas ja kaine mõistus.

Iga valik on erinev. Üldine ülesehitus jääb samaks aga instruktorite trikiraamat on juba piisavalt mahukas. Oma osa on valikute juures on loodusel. Sellel aastal oli märksõnaks kuumus. Enamus valikust toimus ajal, mil õhutemperatuur oli 27-29 kraadi.

Meedik oli alati läheduses. Igapäevaselt toimus põhjalik meditsiiniline kontroll.
Kandidaatidel ei olnud lubatud liikuda üksi. Kui nad seda tegid, said nad endale kaaslaseks inimese suuruse nuku nimega Toivo.
Orienteerumisel oli teede kasutamine keelatud.
Valiku 9-nda päeva hommikusöök. Meediku poolt oli antud tungiv soovitus toidupakist kõik ära süüa: “Isegi kui see ei maitse, sööge ära. Teil läheb kõiki toitaineid vaja, uskuge mind.”
Kaardi järgi peaks siin kohas olema mets. Tegelikkuses on seal karjäär. Orienteerumisel kasutati teadlikult vanu kaarte.
Välihügieen. Pesemine on elementaarne. Valiku ajal kandidaadid duši alla ei pääsenud, vaid pidid kasutama veepudelidušši. Pesemine on üks eeldusi, et teekond lõpuni teha.
Vahepauside ajal kasutati ära sooja ilma ja telgi peale pandi kuivama riided. Jalgade eest hoolitsemine oli üks põhilisi tegevusi, millega väheseid puhkehetki sisustati.
Valiku üheksandal päeval tegid instruktorid kandidaatidele kingituse - üks pannkook mustsõstra toormoosiga.
Seljakott pidi kaaluma 25 kg. Seda ilma vee ja toiduta. Kui kott oli kergem, siis lahendused olid lihtsad.
Teinekord oli kõige lihtsam valida kõige raskem marsruut ja liikuda läbi raba. See hõbedane pall on gloobus, mille kandidaat sai enda valdusesse selle eest, kui kaotas kaarti. Hiljem leidis ta kaardi ülesse oma seljakotist.
Valiku kümnenda päeva hommikul ei saanud üks osalenu toetuda oma vasakule jalale. Fotol on hetk, kui ta sai teada, et peab katsed katkestama.
Huvitav fakt: see kandidaat läheb järgmiseks doktorantuuri, pärast mida ta lubas uuesti valikule tulla.
Selline näeb välja päev otsa märjas saapas olnud jalg.
Köiekoolitus. Kontrolliti, kas kandidaadid kardavad kõrgust ja kui kardavad, siis kuidas nad hirmu kontrollida suudavad.
Orienteerumise ajal kasutas kandidaat päikesepaiste ära riiete kuivatamiseks. Kraavi ületamisel kukkus seljakott vette ja kõik riided said märjaks.
Koju läinud kandidaatide varustus koguti kokku ja pandi lattu.
Valiku lõpurännak on individuaalne sooritus, aga raskused ühendavad. Kandidaadid otsustasid selle läbida teineteist toetades.
Valiku lõpuni on 17 kilomeetrit. Aeg sokke vahetada.
Valik on lõppenud.

Valiku läbis kaks kandidaati, kuid see ei taga neile veel töökohta. Valiku läbinu peab saama ka instruktorite ühehäälse toetuse. Kas need kaks selle said, pole avalik info.

Kes soovib ennast Valikul proovile panna, siis järgmised katsed toimuvad 2019 aasta märtsis, juunis ja septembris.