Naaberriigi Soome külastus algas delegatsiooni jaoks paari pisut ärevama hetkega. Esmalt hilines lennuk üle poole tunni, teiseks otsustati muuta esialgu kokku lepitud inglisekeelne pressikonverents eesti- ja soomekeelseks ning kolmandaks ei avanenud lennujaama VIP ala uks ning niigi tihedas ajakavas kaotati veelgi mõned minutid, kuid üldist meeleolu ja asjade toimimist need siiski ei häirinud – kõik ülejäänu juhtus lihtsalt pisut kiiremate liigutustega.

Tänu hilinenud lennule ei jäänud lennujaamas kiireks värskenduseks aega ning suunduti otse Eesti saatkonda Helsingis, kus peaminister tegi sissekande külalisteraamatusse.




Saatkonnas toimunud jõulupeo ja koostööpartnerite tänuürituse avasõnad ütles Eesti suursaadik Soomes Margus Laidre, kes oli ka esimene, kes peaministrit tema esimesel välisvisiidil lennujaamas tervitas.



Tervituse järel oli napilt paarkümmend minutit peokülalistega tutvumiseks ning väikeseks õhtuooteks (mis oli sellel päeval peaministri jaoks esimene söögikord).




Puudust polnud ka neist, kes tänapäevaste tehnikavahenditega ajaloolist sündmust jäädvustada soovisid.




Tänu lennuki hilinemisele ei saanud peaministri delegatsioon saatkonna jõulupeol kaua viibida. Edasi tuli liikuda Soome peaministri residentsi, Kesärantasse.



Nagu suurlinnale kombeks, on ka Helsingis kella 17-18 ajal korralikud ummikud. Soomlastel pole üldiselt kombeks vilkureid kasutada, seega oli ka meie peaministri kolmeautoline kolonn paarkümmend minutit tööpäevajärgses Helsingi liikluses kinni.



Kesärantasse jõudes võttis sooja käepigistusega külalise vastu võõrustaja, Soome ametivend Juha Sipilä, kes pisut rohkem kui kuu aega tagasi käis alles visiidil Tallinnas. Tol korral oli ametis veel Taavi Rõivas. Aga selline tihe läbikäimine vast kinnitabki Eesti ja Soome lähedasi suhteid.



Nõupidamistelaua asetus: peaministrid, ühel pool võõrustaja, teisel poolel külaline. Ja mõlema peaministri nõunikud.




Kolmveerand tundi sõbraks saamist, nõupidamist ja ühiste teemade arutamist ning alustati pressikonverentsiga Kesäranta keldrikorrusel, kus on selleks spetsiaalne pressiruum.



Mõlemad pooled kinnitasid, et naaberriikide vaheline koostöö on oluline ning kindlasti jätkab Eesti uus valitsus samal välis- ja julgeolekupoliitilisel kursil.



Kohal olid nii soome-, rootsi-, kui ka venekeelsete meediaväljaannete esindajad.


Pärast mõlemapoolseid sõnavõtte esitati ajakirjanike poolt mõned küsimused, mis puudutasid peamiselt meie uue valitsuse hinnanguid idanaabri tegevusele ja üldisemalt välispoliitilisi seisukohti.





Pressikonverentsi järel oli Soome kohalikul rootsikeelsel väljaandel Hufvudstadsbladetil kokku lepitud pooletunnine intervjuu peaminister Ratasega. Selleks leiti vaikne nurgake residentsi verandal.




Punktist a punkti b sõites oli delegatsiooni liikmetel ainus aeg, mil sai ennast kurssi viia kodumaal toimuvaga. Tegu oli päevaga, mil Keskerakond tegi teatavaks uue maaeluministri kandidaadi nime ning võeti vahi alla Tallinna TV juht Toomas Lepp.



Check-ini järjekorras peaministri delegatsioon ootama ei pea. VIP ala asub hoopis teisel korrusel ja piletid delegatsioonile tuuakse üles.



Kümmet minutit, mis lennukile minekuni jäänud oli, oli päevas ainus hetk, mil peaministril tekkis võimalus oma sünnipäeva pidavale pojale kingitus osta.




Delegatsiooni jaoks oli eraldatud eraldi buss, millega transporditi Eesti peaminister ja teda saatvad nõunikud viimasena lennukile. Telefon oli kogu sõidu ja ooteaja peaministril arusaadavalt punane.



Viimased soovid ja soe käepigistus suursaadikult ja tagasi koju. Kiirvisiit läbi, ees ootamas päev kodus, poja sünnipäev ja siis juba valitsuse istungipäev ja järgmine visiit Lätti.