Kõrvetav kuumalaine on enda alla matnud kogu Euroopa Kreekast Dublinini, Lissabonist Helsingini, põhjustades elektrikatkestusi Prantsusmaal ning ohustades tennisesõprade tervist Wimbledonis.

ÜRO hoiatas neljapäeval, et kuumalained muutuvad seoses kliima muutumisega üha sagedamaks ja ohtlikumaks , ning soovitas valitsustel üle kogu Euroopa hoiatada oma kodanikke kuumade ilmadega kaasnevate ohtude eest.

Suurbritannias mõõdeti nädala keskel kõrgeim juulikuine temperatuur, kui Londoni Heathrow lennujaamas mõõdeti 36,7 soojapügalat, Pariisis kerkis aga temperatuur 39,7 kraadini, mis on kõrgeim näit alates 1947. aastast, ja Madridis mõõdeti pea viimase saja aasta kõrgeima näiduna 40 kraadi, samal ajal oli Hispaania maapiirkondades kohati kuuma suisa enam kui 44 kraadi.

Lääne-Prantsusmaal jäid sajad tuhanded inimesed neljapäeval kuuma tõttu elektrita, Portugalis puhkes mitu maastiku- ja metsatulekahju. Kuumast põhjustatud terviseprobleemidega on üle Euroopa turgutamist vajanud tuhanded inimesed.  Miljonid otsivad aga leevendust jahedast jäätisest ning külmast karastusjoogist.

2003. aastal nõudis kuumalaine Euroopas hinnanguliselt 70 000 inimese elu.