”Moment on sõna, mis iseloomustab hetke. Hetke, mil pilt tehtud on. Samas
on moment teatud inimgrupile joovastust tekitav – sarnaselt nagu ta
tekitab joovastust ja adrenaliini sportlasele läbi tema lemmik-ala. Nii
ka minule endale seda hetke püüdes, pildistades,” kommenteeris Ree
fotonäituse pealkirja.

Näitusel on Jaanus ka vaatajat tahtnud lähemale viia nende piltide olustikku: nii näiteks on ta Tallinna vanalinnas asuvasse fotomuuseumis, ajalooliste võlvide all olevasse kambrisse valmistanud eraldi surfitoa. Selle põranda on ta katnud liivaga, ning mille peale tehtud luitunud laudadest rajal saab seinal olevaid fotosid uudistada.

Toome mõned pildid sellelt kogu augusti vältel avatud näituselt ka Delfi vaadajateni. Palun Jaanusel välja valida viis lemmikpilti ja see on üsna raske: iga pildiga on ju alati oma lugu, nii see, mis juhtub sportlasega, kui see, mida tunneb fotograaf. 


Jason Paul Türgi linnas Kayakö tagurpidi saltot tegemas

"See on üks müstilisemaid kohti kus käinud, nimelt on Kayakö linn Türgis sada aastat tagasi mahajäätud linn. Tänaseks meenutab ta justkui muuseumi. Sealsed majad on saanud osakeseks loodusest kuid siiski säilitanud oma vormi."

 
Näitus "Moment"


Jules Denel Lõuna Aafrikas katkis purjelaua varustust veest välja tirimas

"Nähes, et Jules sõidab liiga väikese hooga seitsme meetrisele murdlainele vastu, teadsin, et see ei lõppe hästi. Hetk hiljem nägin kuidas Jules katkise varustusega vastu hoovust kaldale üritas ujuda. Aeg oli hiline ning haidel oli juba õhtusöögi aeg. 

Tahtsin jätta fotovarustuse kaldale ning appi minna kuid teatsin, et satun ise samamoodi hätta ning tõenäoliselt jään ka fotovarustusest ilma. Pool tundi peale ränka ujumist 4-8 meetristes murdlainetes jõudis Jules lõpuks surmväsinuna kaldale. Kukkus väsimuset pikali ning naeratas järgmised viis minutit ja ütles, et oli kohutavalt lahe päev!"

 
Näitus "Moment"


Gard Hvaara Simpel Sessionil

"Pildistades Sessioni proovipäeval nägin suurt puhast vertikaalseina, millelt rulatajad hoogu võtsid. Tekkis tahtmine joonistada sinna miskit. Tõin autost vastavad vahendid ning palusin rulatajal otse kaamerasse vaadata samal ajal kui ta 6 meetri kõrgusel oli.

Hiljem valiti pilt välja 30 000 ekstreemspordi pildiseast Red Bull Illumee näitusele ning paari aasta jooksul näeb seda pilti ca 500 000 000 inimest. Kindlasti minu kõige kuulsam pilt. Pilt oli ühtlasi nomineeritud Eesti Pressifoto  Portree kategoorias aastal 2013 ning ilmunud Nikon Pro ajakirjas."

Gard Hvaara - Action

Kristjanis Tutans Ristnas, Hiiumaal

"Oli 4. Jaanuar 2013. Väljas oli 6 kraadi ning vesi veel külmem. Tuult puhus ca 25m/s. Tingimused olid sõna otses mõttes eluohtlikud. Varustuse purunemisel, mis oli väga tõenäoline, oleks pidanud võitlema tõsise hoovusega ning tuulega mis lükkab kaldast kaugemale. Kuigi endal oli purjelaud kaasas otsustasin siiski kaldale jääda ning nautida vaatepilti kuidas teised nendes massiivsetes lainetes kihutavad ja hüppavad."

Näitus "Moment"

Jaanus Ree on Eesti Kunstiakadeemias õppinud 29. aastane fotograaf, kes
keskendub spordile. Tema foto rulatajast Simple Sessioni harjutuspäeval
jõudis Red Bull Illume rahvusvahelisel fotokonkursil 50 parima sekka –
kokku osales võistlusel 6400 fotograafi pea 30 000 tööga.

Näitus "Moment"

Konkursil
Aasta pressifoto 2013 oli Jaanus Ree nominent portreefoto kategoorias.