Toomas Hendrik Ilves sündis Stockholmis, põgenike peres. Hiljuti Rootsis riigivisiidil käies sattus Ilves kitsukesse korterisse taas külla oma lapsepõlve mängumaid vaatama. 

Ilves rääkis oma kunagist kodu külastades, et lapsepõlvekodust on tal vaid üksikud mälestused, üksikud mälupildid. Nii näiteks mäletab tänane riigijuht, et kiik rippus uksepiida küljes koridoris. 

“Praegu tundub see korter väiksem, siis tundus suurem,” ütles Ilves, kes oli lapsepõlvekodust lahkudes kolmeaastane.

Toomas Hendrik Ilves
sündis 26. detsembril 1953 Stockholmis eesti põgenike Endel ja Irene Ilvese perekonnas. Rootsist kolis pere Ameerika Ühendriikidesse 1957. aastal.

President oma sünnikodus-22

Jah - seda aega meenutab ka see tore foto kahes rüblikust autokapotil.

Pilt tehtud 1957. aastal New Jersey's. 
Sõbrad autol New Jersey's

Kolledžiaastate parimad pildid ehk jäägugi Toomas Hendirk Ilvese kodusesse pildialbumisse, ka pole arhiivides teab kui palju pildimaterjali tema hilisemast Vaba Euroopa perioodist. Esimest korda enne seda, kui Ilves sai Vaba Euroopas tööle "uuriva analüütikuna", soovitati tal ka Eestis ära käia.

Mõned mälupildid esimest Eestis käigust

Raamatus "Toomas Hendrik Ilves - omal häälel" kirjeldab Ilves oma esimest Eestis käiku - turistina, aastal 1984. 

"Siin oli väga masendav, väga tolmune ja üldiselt väga rusuv. Sain kokku oma sugulastega, kellest suur osa oli olnud küüditatud ja ja Siberist tagasi tulnud."

"Mul ei olnud pagulastele omistatud emigrantlikku reaktsioonilist suhtumist, aga see inimeste ahistamine ja sõnavabaduse piiramine oli lihtsalt kohutav. Kuna mu intellektuaalne taust oli juba selline, et sõnavabadus ja inimõigused olid mulle alati väga olulised olnud, siis häiris mind kõige rohkem selle vabaduse puudumine. Olukord, kus inimesed vaatavad kogu aeg ringi ja kardavad midagi öelda. Kui ma ise midagi rumala peaga ütlesin, siis sosistati: "Shs, ära räägi nii kõvasti, me ei või selles ja selles inimeses kindlad olla." Sellist hirmuõhkkonda ei olnud ma kunagi kogenud.

Minu kogemuse järgi võis igal pool öelda, mida tahad. Kas või seda, et "Ronald Regan is an asshole", keegi ei tee midagi selle peale. Ja Eestis olid kõik hirmul. /.../ Ma olin ju kõigest sellest lugenud ja mõttes teadlik, aga kui sa näed seda reaalsuses, on see ikka täiesti võimatu."

Järgmine kord pääses Ilves Eestisse alles 1998 aastal. Enne, kui Ilves 1993. aastal alustas USA-s suursaadiku tööd, jõudis ta Eestisse kolida.

Presidendil kaamera eest pääsu pole

See foto on tehtud 2006. aastal, mil Ilves veel president polnud. Koos Ene Ergmaga on neil vaja ära pareerida Postimehe, Ekspressi ja Eesti Raadio küsimused. 
6KN27AUG06B17.jpg

Põigates korraks tagasi eelnevalt juba tsiteeritud raamatu juurde, siis Iivi Anna Masso raamatupikkuse intervjuu lõpu osas möönab Ilves, et ega ta tegelikult ka ise ei uskunud, et temast võiks saada president:

"Kogu esimene ametiaeg osutus teistsuguseks, kui ma olin ette kujutanud. Tegelikult kandideerisin ma presidendiks lihtsalt sellepärast, et minu juurde tuldi lihtsalt paremalt, vasakult ja keskelt ja öeldi, et seda on vaja teha. Mitte sellepärast, et ma oleksin eriliselt tore inimene, vaid sellepärast, et kõik need kolm erakonda said aru, et meie olukord ei olnud rahvusvaheliselt väga hea ja Eesti tõsiseltvõetavus oli kannatanud.

Minu lähenemine oli alguses rohkem selline, et ega sellest niikuinii midagi ei tule, aga me otsustasime vähemalt näidata, et on olemas mingi alternatiiv. Ega teised ka mu võimalustesse ei
uskunud, isegi mitte mu toetajad."

Tagasi vaadates oma esimesele ametiajale toob Toomas Hendrik Ilves esile uhkusega selle, et ta on saanud seista põhiseaduse eest ka olukordades, kus see on olnud ebapopulaarne. Samuti on Ilves rõõmus, et on saanud aidata kaasa kodanikuühiskonna arengule.

"Inimesed saavad julgust aktiivseks tegutsemiseks, kui nende seniseid pingutusi on väärtustatud. See on oluline, et saaksime lahti kolhoosikorrast meis enestes."


Perega ja ilma - aga kaamerateta kusagil käia on raske

Praegu teist ametiaega olen Ilves on tihtipeale kaamera ees ka oma perega:

Poeg Luukas Ilvesega Estonias:
6RV23SEP06H33.jpg
Perega laulupeol. 2007. aastal oli isa müts veel tütrekesele liiga suur: 
LAULUPIDU
2009. aastal lauluväljakul oma kohtade poole jalutades.
Laulupidu

Soojad suhted teiste riigipeadega

Järgnevalt mõned toredad nopped. Kinkides Leedu presidendile muhu tikandiga teki, sai presidendiproua ka sooja kallistuste. 
Užupise külastamine. President Toomas Hendrik Ilves kinkis Leedu presidendile pleedi, kus olid Muhu tikandis Leedu rahvuslilled.


Toomas Hendrik Ilvese erinevad ametikohad
1974-1979 Columbia Ülikooli psühholoogiaosakonna assistent-uurija
1979-1981 New Jerseys Avatud Hariduse Keskuse inglise keele õpetaja ja asedirektor
1981-1982 Kanadas Vancouveri kirjanduskeskuse direktor
1984-1988 "Raadio Vaba Euroopa" uurimisinstituudi teadur-analüütik
1988-1993 "Raadio Vaba Euroopa" Eesti toimetuse direktor
1993-1996 Eesti Vabariigi suursaadik USA-s, Kanadas ja Mehhikos
1996-1998 ja 1999-2002 Eesti Vabariigi välisminister
1999 Riigikogu liige2003 Euroopa Parlamendi vaatlejaliige
2004-2006 Euroopa Parlamendi liigealates
2006. aastast Eesti Vabariigi president

Soojad
suhted jäises põhjamaades. Miks Toomas Hendrik Ilves Tarja Halonenil
käest kinni hoiab, vat seda ei tea. Aga igal juhul on nad sel moel käest kinni jalutades jäänud kaamerasilma ette nii Andres Puttingul kui Rauno Volmaril. Tore!
President Ilves kohtus Tarja Haloneniga

Eestis oli visiidil Soome president Tarja Halonen. Riigipea ametiaega lõpetav Tarja Halonen kohtus president Toomas Hendrik Ilvesega


Suhted USAga on alati soojad olnud.

Kaks ametlikku ülesvõtet: George W. Bush 2006. aastal visiidil Eestis ja perekond Toomas Hendrik Ilves 2013 aastal USA-s Barack Obamaga kohtumas.

AMEERIKA PRESIDENT GEORGE W BUSH JA EESTI PRESIDENT TOOMAS HENDRIK

Ilves Obama

Ja mõned toredad fotod niisama ka sekka.

Siin, selle Fordi traktori taga olev inimfiguur on  Eesti president. Nimelt riigivisiidil Kanadasse tutvustas ta "Teeme ära" talguid sõna otses mõttes stiilis "puust ette ja punaseks" ning haaras ka ise trimmeri kätte. Rohkem pilte vaata ka SIIT!

''Teeme ära!'' talgupäev Toronto lähedal Jõekääru suvekodus


Hetk hoolitsust: see pilt sai parima olemusfoto võidu "Aasta pressifoto 2012" konkursil. Fotograaf Ilmar Saabase foto on tehtud Oandu mõisas, kus presidendiproua Evelin Ilves on hoolitsemas, et sääsed riigipeale liiga ei teeks.
Toomas-Hendrik Ilves, Evelin Ilves

"Ma võin sind ka pildistada!" teeb riigipea toreda žesti fotograaf Andres Puttingule. Aumärgisaajate seas on ka pikaealine pressifotograaf Peeter Langovitš, kes poseerib ametivennale naerusuiselt, kuid ilma "õhukaamerata".

Riiklikud teenetemärgid

See siin on lihtsalt tore foto üle-eestiliselt laste teatejooksult. Otsi pildilt president!

Teatejooks Vabaduse väljakul

See fotokleebe sai tehtud õige hiljuti Soome visiidi ajal. Alati šikk ja väljapeetud president sisenemas ja lahkumas Soome Eesti saatkonnast.

Toomas Hendrik Ilves

Vaata rohkem pilte fotogaleriist!